25 jaar Mispo Balen

De afdeling Mispo Balen bestaat volgend jaar in maart 25 jaar. Een kwarteeuw bowlen, hoe kwam dit tot stand? Bezieler en voorzitter Clement Willekens vertelt.

Ze zijn ontstaan vanuit de Akabegroep ’t Kruierke, waar de zoon van Clement naar toe ging. Op een kampvuur stelden we de vraag “ wie wil er eens graag mee gaan Bowlingen”. Direct hadden we 15 man die mee gingen bowlen. Vandaag zijn er 43 leden tussen de 16 en de 70 jaar, met uiteenlopende achtergronden en handicap. Het geheim van het succes: plezier maken en hard werken.

En of er hard gewerkt wordt! Elke zaterdag om de 14 dagen spelen ze liga, een competitie tussen de onderlinge leden. Vandaag tref ik Clement op een tornooi voor de instellingen uit de regio.

De bowlingzaal zit vol en de gasten moeten in twee reeksen bowlen. Iedereen doet enthousiast mee en alles verloopt vlot. Clement heeft dit tot in de puntjes voorbereid. De mensen die met een glijbaan spelen, zitten bij elkaar in de groep samen met degenen die met een bumper spelen. Er zijn echter nog uitbreidingen gepland. Zo wil hij ook Boccia aanbieden en worden er nog fietstochten als andere sportieve activiteiten georganiseerd. Die laatste zijn binnen de organisatie van de raad van Balen waar Clement tevens in het bestuur zit.

Heel de administratie zoals het aanvragen van subsidies, de logistieke ondersteuning, de planning … komt allemaal bij voorzitter Clement terecht. Dit wordt steeds moeilijker na

25 jaar. Gelukkig kan hij altijd terecht bij Lieve en Alex van S-Sport // Recreas en bij Koen van Sport Vlaanderen.

Maar het plezier wint het nog steeds van de mindere kanten. Vol vuur vertelt hij over de ontstane vriendschappen, de bowlingzaal die de op zaterdagen vol zit, en hoe hij de gasten ziet groeien week na week. De erkenning die hij krijgt van ouders en voogden van de gasten maar vooral de vriendschap die van Mispo een boeiende club maakt!

Trots vermeldt hij alle medailles die gehaald zijn op de Special Olympics. Eremetaal in Ierland, Shanghai, Athene en Dubai! De verwezenlijkingen zijn niet op één hand te tellen en Clement gaat door zo lang hij kan opdat de club kan blijven bestaan voor zijn leden. Clement ijvert er ook voor dat de bowling opgenomen word in de sporttakkenlijst. Dit zou voor hem een erkenning zijn en het is ook belangrijk voor meer kans op subsidies. 

En subsidies zijn zeer belangrijk voor een clubwerking!

Clement en zijn vrouw kijken toe hoe de gasten uit de instelling bowlen en helpen waar nodig. Ook de zoon speelt mee. Vader kijkt nauwlettend toe. Niet goed gespeeld hé zegt hij hoofdschuddend, hij kan beter.

Eva Godfroid

.