Tips en Tricks

Meer bewegen in het dagelijkse leven? Dat zit in kleine dingen. Het gemakkelijkste is om elke dag zo actief mogelijk te zijn. Wandelen, fietsen en huishoudelijke klusjes zijn prima activiteiten voor je gezondheid. Maar je kan ook andere, kleine aanpassingen maken in je leven om meer te bewegen.

Tips om meer te bewegen

Met deze kleine aanpassingen beweeg je meteen een pak meer en behaal je sneller je dagelijkse 10.000 stappen:

 • Ga te voet naar de winkel.
 • Stap één halte vroeger af van de bus of tram.
 • Gebruik de trap in plaats van de lift.
 • Maak een wandeling tijdens je middagpauze.
 • Speel samen met je (klein)kinderen.
 • Ga wandelen met je hond of een hondje uit het dierenasiel.
 • Tuinier, want het is goed voor je spieren.

Heb je al je stappen al gehaald en klaar voor de volgende stap? Beginnen met sporten kan een uitdaging zijn, en het volhouden ervan is vaak nog moeilijker. Hier zijn enkele tips en tricks om je te helpen bij het beginnen met sporten en gemotiveerd te blijven:

 1. Stel realistische doelen: Begin met haalbare doelen om teleurstelling te voorkomen. Begin bijvoorbeeld met 1  keer per week te sporten en werk dan langzaam op naar meer dagen.
 1. Kies een activiteit die je leuk vindt: Kies een sport of activiteit die je graag doet, zodat je meer geneigd bent om het vol te houden.
 1. Vind een trainingspartner: Een trainingspartner kan je verantwoordelijk houden en je gemotiveerd houden, zelfs op de dagen dat je liever zou overslaan.
 1. Stel een schema op: Plan je trainingen van tevoren in je weekplanning, net zoals je andere verplichtingen. Dit helpt je om gemotiveerd te blijven en je training niet over te slaan.
 1. Start langzaam en bouw geleidelijk op: Overdrijf niet vanaf het begin. Begin met lichtere oefeningen en bouw geleidelijk aan op. Dit helpt blessures te voorkomen en vermindert de kans dat je ontmoedigd raakt door te zware trainingen.
 1. Wees consistent: Maak van sporten een gewoonte door het regelmatig te doen. Zelfs als het maar een korte training is, zal consistentie op de lange termijn zijn vruchten afwerpen.
 1. Beloon jezelf: Stel beloningen in het vooruitzicht als je je trainingsdoelen haalt. Het kan een traktatie zijn, een ontspannende massage of een nieuwe outfit.
 1. Wees geduldig: Verwacht niet direct resultaten. Het kan even duren voordat je veranderingen in je lichaam opmerkt. Blijf gefocust op je doelen en wees geduldig.
 1. Luister naar je lichaam: Forceer jezelf niet als je pijn voelt. Rust nemen is soms net zo belangrijk als trainen. Luister naar je lichaam en geef het de tijd om te herstellen.
 1. Vind variatie: Verander je routine regelmatig om verveling te voorkomen. Probeer verschillende activiteiten of nieuwe oefeningen om gemotiveerd te blijven.

Het is belangrijk om te onthouden dat beginnen met sporten en het volhouden ervan vooral draait om discipline en doorzettingsvermogen. Met bovenstaande tips ben je klaar om ook jouw sportief avontuur te beginnen.

.